13 oktober 2022

12:00 - 13:00

Ontvangst start lunch

13:00 - 13:20

Introductie van de dagvoorzitter
Frank Agterberg

(Hybride) warmtepompen adviseren en installeren
Innovaties in warmtepomptechniek, de klantvraag omzetten in een advies, warmtevraag van de woning bepalen, opties voor warmtapwater, manuren bepalen, enzovoort.

13:20 - 13:50

All-Electric Ready – Een toekomstbestendige hybride oplossing

Er zijn twee manieren om naar een hybride systeem te kijken: als manier om gasgebruik te reduceren, of als hulpmiddel om uiteindelijk tot all-electric te komen. Alklima/Mitsubishi Electric hangt die tweede visie aan; als meest (kosten)efficiënte en duurzame techniek om woningen fossielvrij te verwarmen, moet een all-electric warmtepomp het eindstation zijn. In bestaande bouw kan daar via een stappenplan naartoe worden gewerkt, waarbij een (tijdelijke) hybride opstelling een van de schakels is. Rudy Grevers neemt u mee in de verschillende stappen naar all-electric.  

Rudy Grevers, manager Woningbouw, Alklima/Mitsubishi Electric

13:50 - 14:20

NL op z’n kop, een wereld zonder gas

Gas is een luxeproduct geworden dat de normale Nederlander zich (straks) niet meer niet meer kan permitteren en waar we sowieso grotendeels afscheid van moeten nemen. Nederland moet dus op z’n kop en het verbruik van gas sterk verminderen. Daar liggen zowel maatschappelijke trends, regelgeving en overheidsbeslissingen als technische innovaties aan ten grondslag. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om Nederland op z’n kop te zetten, terwijl we zorgeloos en comfortabel kunnen genieten van thuis zijn. Wij nemen je tijdens deze presentatie mee in de trends en mogelijkheden om Nederland op z’n kop te zetten: wat zijn de mogelijkheden en hoe hybride of all-electric wil je het hebben?

Dennis Blonk, Sales manger, STIEBEL ELTRON Nederland B.V

14:20 - 14:50

Het ontwikkelproces achter een innovatie 

Het grootschalig toepassen van lucht-waterwarmtepompen in de bestaande bouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Zo moet er ruimte worden gevonden voor de binnen- en buitenunit, voldaan worden aan de geluidseisen, het afgiftesysteem moet geschikt zijn en de isolatiewaarde van de woning moet voldoende hoog zijn. Een complexe installatie leidt bovendien tot hoge kosten en overlast voor de bewoners. Nefit Bosch heeft met ervaringsdeskundigen uit de markt ruim drie jaar gewerkt aan een oplossing om bovenstaande uitdagingen te pareren. Een innovatieve dakwarmtepomp is het resultaat. Nefit Bosch neemt u mee in het ontwerpproces.   

Martijn Kok, senior manager sales, Nefit Bosch en Rene Kanter, Technical Project Lead, Bosch Thermotechniek

14:50 - 15:20

Pauze

15:20 - 15:50

De hybride warmtepomp is een eindoplossing 

Een hybride warmtepomp wordt vaak gezien als de opmaat naar een all-electric oplossing. Maar er zijn meer mogelijkheden. Als het gasgebruik door de toepassing van hybride warmtepompen drastisch is teruggedrongen, kunnen we met de inzet van groen gas een volgende stap zetten. Deze route is nodig om groen gas, zoals waterstof of biomethaan, een kans te geven. Het resultaat is een fossielvrij verwarmingssysteem. 

Rick Bruins, Business Development Manager New Concepts, Remeha 

15:50 - 16:20

Hybride is goed. All-electric met bodemenergie is beter.

Het loskomen van fossiele brandstoffen staat de komende jaren hoog op de agenda. Van alle mogelijkheden die er zijn, is de warmtepomp die gebruikmaakt van bodemenergie de oplossing met de meeste voordelen. Veruit het hoogste rendement, muisstil, geen congestie op het stroomnet én gratis koelen. Maar vaak vooral toegepast in de nieuwbouw omdat daar nog geen rekening hoeft te worden gehouden met de bestaande gebouwde omgeving. Bij Itho Daalderop hebben we echter een oplossing ontwikkeld, die alle bezwaren opheft om deze technologie in de bestaande bouw wel succesvol toe te passen. Niek de Jong neemt u mee in deze oplossing en deelt graag de resultaten met u die hiermee in de praktijk behaald worden.

Niek de Jong, Category Manager Renewables, Climate for life group

16:20 - 16:50

All-Electric Ready hybride warmtepompen versnellen de energietransitie

Een hybride warmtepomp is een uitstekende oplossing om direct al flink te besparen op het gebruik van aardgas. Maar uiteindelijk is hybride een tussenstap op weg naar een 100% gasloze toekomst. Om te voorkomen dat de energietransitie straks stagneert, moeten we er dus voor zorgen dat we nu geen halve maatregelen nemen. Kortom: kies je voor hybride, ga dan in elk geval voor een All-Electric Ready oplossing! NIBE heeft, speciaal voor de Nederlandse markt, aanvullend op de reeks beschikbare binnen- en buitenunits, een speciale binnenunit ontwikkeld die naadloos in het NIBE All-Electric Ready concept past.

Leo Bestman, Business Development Manager, NIBE Energietechniek B.V.

16:50 - 17:00

Afsluiting door de dagvoorzitter

17:00 - 18:00

Borrel & Netwerken